Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) odlučilo je pokrenuti fazu istrage digitalnog euro projekta. Nakon odluke, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe pridružio se sastanku, čestitao Upravnom vijeću i izrazio punu potporu projektu.

“Prošlo je devet mjeseci otkako smo objavili izvješće o digitalnom euru. U to vrijeme proveli smo daljnju analizu, potražili doprinos građana i stručnjaka i proveli neke eksperimente s ohrabrujućim rezultatima. Sve nas je to dovelo do toga da smo odlučili pokrenuti brzinu i pokrenuti projekt digitalnog eura ”, kaže predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

“Naš rad ima za cilj osigurati da u digitalno doba građani i tvrtke nastave imati pristup najsigurnijem obliku novca, novcu središnje banke”, pojašnjava Christine Lagarde.

Faza istrage trajat će 24 mjeseca i ima za cilj rješavanje ključnih pitanja u vezi s dizajnom i distribucijom. Digitalni euro mora biti u stanju zadovoljiti potrebe Europljana, istovremeno pomažući u sprječavanju nezakonitih aktivnosti i izbjegavajući bilo kakav neželjeni utjecaj na financijsku stabilnost i monetarnu politiku. To neće prejudicirati bilo kakvu buduću odluku o mogućem izdavanju digitalnog eura, koja će doći tek kasnije. U svakom slučaju, digitalni euro nadopunio bi novac, a ne ga zamijenio.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay