Pomor, groblje, katastrofa… Tim riječima glazbenici opisuju mršavu poslovnu 2020. u kojoj su im, zbog pandemije koronavirusa, ruke ostale vezane – nisu uopće radili/nastupali uživo ili im je to pošlo za rukom u izrazito malom broju prilika.

Vapaj glazbenika je prije nekoliko mjeseci snažno odjeknuo u javnosti, kada su brojni među njima apelirali na očuvanje svojih radnih mjesta i upozoravali na ugrozu egzistencije više od 15.000 ljudi i njihovih obitelji, ovisnih o kreativnoj glazbenoj industriji. Otkazani koncerti postali su dio njihove svakodnevice, a situacija se slabašno popravila tek tijekom dva ljetna mjeseca, da bi u kolovozu, s novim naletom korone, uslijedio drugi udar na njihovu egzistenciju.

Malobrojni glazbenici tek su uspjeli održati nekolicinu koncerata, mahom duž jadranske obale, nadajući se da će prvi dani jeseni donijeti nove prilike za nastupe u vidu gostovanja po klubovima, danima piva i sličnim manifestacijama. No epidemiološka situacija s galopirajućim koronavirusom vratila ih je u brutalnu stvarnost. Nemaju posao.

Koliko je pao posao glazbenicima svjedoči broj njihovih koncerata koje su uspjeli održati tijekom ljetnih mjeseci, za popuštanja mjera usred turističke sezone, čijemu se izdanju za proljeća još malo tko nadao. Tri, četiri, pet koncerata. I kraj. Na prste jedne ruke mogu izbrojiti nastupe koje su uspjeli odraditi tijekom 2020. Zapanjujuće zvuči podatak da je Severina tijekom ljeta upisala samo jedan koncert, i to onaj u splitskom klubu “Vanilla”.

Neke su Severinine kolegice ipak uspjele održati poneki koncert više – Jelena Rozga je nakon novogodišnjeg dočeka na splitskoj Rivi odradila sedam koncerata do početka prvog vala korone, između ostalih i one u Ohridu, Kotoru i Samoboru. U srpnju je također pjevala u “Vanilli”, iza čega je odradila još pet nastupa, dva u istom mjesecu, jedan u rujnu, a onda je sredinom listopada pjevala i u beogradskom gastro pubu “Dolly Bell”. Na njezinoj službenoj Facebook stranici još stoji najava zajedničkog koncerta sa Željkom Joksimovićem u Zurichu 28. studenoga.

Ima i glazbenika koje se ne može ni čuti ni vidjeti od kada je korone, stoje sa strane i čekaju da se nešto dogodi. A neki će među njima do kraja godine ponovno biti u prilici sudjelovati u podjeli financijske pomoći u režiji HDS ZAMP-a.

– Imat ćemo do kraja godine ponovno nekakav fond. Uštedjelo se, između ostalog, nešto od sredstava koja ove godine nisu potrošena za projekte Hrvatskog društva skladatelja. Teško je trenutno govoriti o kojoj je svoti riječ. Uštedio je i ZAMP, nije se trošilo na marketing, imali smo smanjene plaće… Nešto će biti – najavljuje Milan Majerović Stilinović novi potez Hrvatskog društva skladatelja, kojim će se u ovim teškim vremenima koliko-toliko olakšati najugroženijim glazbenicima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay