“Kako bi trebali nastaviti prodavati našu junetinu ako budemo povezani s vađenjem litija? Ili kako bi trebali prodavati naš vrhunski med ako litijeva prašina zbog rudarenja ubija pčele?”, pita Queiroga. Albano Alvares, čelnik lokalne poljoprivredne zadruge, kaže da su do sada ponuđene odštetne naknade u najmanju ruku smiješne.

Gospodarski jedna od najslabije razvijenih portugalskih regija protivi se rudnicima litija tvrdeći kako će to uništiti okoliš, a neće donijeti nikakve značajne ekonomske dobrobiti lokalnom stanovništvu.

Kako piše Deutsche Welle, otvoreni rudnik litija pored sela Covas do Barrosso mogao bi uništiti idilični krajolik koji ga okružuje, a posebno je ironično što će se to dogoditi radi – zaštite okoliša.

Većina potencijalnih rudnika nalazi se u sjevernoj regiji Tras-os-Montes (u prijevodu: iza planine) koja je većinom zaštićeno područje, a neki dijelovi su i u europskoj mreži Natura 2000. Sve je to plodno tlo za prosvjede lokalnog stanovništva.

Štoviše, Svjetska organizacija za hranu (FAO) proglasila je to područje od posebnog značaja zbog održivih metoda poljoprivrede koje se tamo koriste.

“Bavimo s održivom poljoprivredom od davnina. Tu rade mala obiteljska gospodarstva, održavajući se bez mnogo pomoći države i ne mislimo se tek tako predati. Borit ćemo se protiv rudnika do samog kraja”, najavljuje Gomes.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay