Hrvatska i Mađarska u nazočnosti povjerenika Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguela Ariasa Canetea potpisali su u ponedjeljak na marginama sastanka ministara energetike zemalja članica EU-a sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 101,4 milijuna eura za izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku.

Sporazum je potpisan u nazočnosti hrvatskog ministra energetike i zaštite okoliša, mađarskog državnog tajnika Andrasa Aradskzkija i povjerenika Canetea.

„Danas je povijesni dan. Potpisanim sporazumom pokazujemo da je energetska unija stvarnost na terenu: izgrađujemo veze koje nedostaju u energetskoj infrastrukturi, ujedinjujemo tržišta i poboljšavamo sigurnost opskrbe. Ovim će se ulaganjem omogućiti opskrba Hrvatske i Mađarske prirodnim plinom, ali i pojačati diverzifikacija izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dati gospodarski poticaj cijeloj regiji”, izjavio je povjerenik Canete.

Sredstva su dodijeljena iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Koordinacijski odbor CEF-a odobrio je još u veljači 101, 4 milijuna eura bespovratnih sredstava za LNG Krk.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr