RIJEKA, 22. rujna 2017. (Hina) – Inovacija Saše Muscheta “Suncobran sa solarnim panelima”, koja je nagrađena na hrvatskom sajmu inovacija INOVA i proglašena najboljom inovacijom u turizmu, predstavljena je u petak u Rijeci.

Suncobran sa solarnim panelima je, kako je rečeno, inovacija dizajna, jer je formi suncobrana pridodana nova funkcija. Riječ je o metalnoj konstrukciji u obliku suncobrana, na koju se postavljeni solarni paneli kojima se puni akumulator. Iz akumulatora se potom potom crpi električna energija za punjenje mobilnih uređaja, ponajprije mobitela.

Konstrukcija se sastoji od sjenila sa sunčevim panelima, nosivog središnjeg stupa i postolja. Može biti izrađena u dvije inačice –  s priručnim stolom ili bez stola, ovisno o lokaciji i namjeni postavljanja. Zaštićena je od krađe, jednostavna za montažu i transport.

Inovacija je primjenjiva kao sredstvo poboljšanja komunalnog servisa, tj. za punjenje svih vrsta uređaja koji podržavaju USB protokol za punjenje baterija te za punjenje mobilnih uređaja u objektima turističke i ugostiteljske namjene. Može se postaviti na plažama, izletištima, javnim površinama, šetnicama, trgovima…, a može se oblikovati i u solarni park.

Suncobran sa solarnim panelima je lani na 41. Hrvatskom sajmu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA, u konkurenciji s više od 450 inovacija iz 22 zemlje osvojio zlatnu medalju za uspješan nastup te je izabran za najbolju inovaciju u turizmu.

(Hina)