Hvalisanjem kako je prosječna plaća u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, upravo u njegovu mandatu po prvi put u povijesti prešla 7000 kuna neto, premijer Andrej Plenković mnoge je većinske i „ispodprosječne“ Hrvate efektno bocnuo u živac.

Premda premijer tvrdi da su tom rastu primarno pomogle njegova porezna reforma i državna pomoć gospodarstvu za vrijeme pandemije, svakom realnom je jasno da je ta prosječna „sarma“ mnogima u zadnjoj godini na tanjuru bila itekako rijetka: sočnije meso nego prije jeli su uglavnom brojni menadžeri, medicinari te zaposleni i novozaposleni u javnom sektoru, kojih je usprkos pandemiji na proračunu puno više nego prije nje.

Ima, istinabog, i djelatnosti koje su i u epidemiji financijski cvale i kvasale, poput IT sektora, pa i one itekako dižu statistički prosjek. Za realan prikaz stvarnog života građana u Lijepoj našoj puno je, međutim, relevantnija medijalna plaća: ona za veljaču 2021. iznosila je 5791 kunu, a to znači da je polovica zaposlenih u zemlji imala manju, a polovica veću plaću od toga iznosa.

Statistika je oduvijek kao bikini: puno otkriva, ali istodobno i sakriva najodsudnije detalje. Na primjer, porast troškova života i inflaciju koja raste, ali je u Hrvatskoj nitko naglas ne spominje. Zato je puno važnija stvar od statistike projekcija kolika bi prosječan hrvatski zaposlenik trebao imati mjesečna primanja za iole dostojanstven život. Nedavno je Novi sindikat predstavio metodologiju na kojoj su europski sindikalci radili šest godina: primjenjujući je na Hrvatsku, došli su do iznosa od 1377 eura neto plaće kojom bi se mogle pokriti sve temeljne potrebe – stan, režije, hrana, školovanje, odjeća, obuća, pristup zdravstvu, prometu i godišnji odmor.  

Dakle, iznos od 10.434 kune predstavlja, ne idealnu, nego hrvatsku plaću za život bez akutnog stresa, koja nudi tek podmirenje najvitalnijih životnih potreba. Medijalna hrvatska plaća, podsjetimo, iznosi 5791 kunu. Shodno tome, Hrvatska, ponosna članica EU-a, tek je na pola puta do egzistencijalne sreće većine svojih građana: mnogima mjesečni pokrivač ne dosegne ni do struka, a kamoli da im pokriva ozeble noge.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay