Iako ovrha daje mogućnost prisilne naplate puno toga, ipak postoji dio imovine ili primanja koji se nikada ne mogu ovršiti. 

Od ovrhe su izuzeti predmeti osobne uporabe (odjeća, obuća, rublje itd.), stvari koje služe za zadovoljenje potreba kućanstva i koje su ovršeniku i članovima njegova kućanstva nužne s obzirom na uobičajene uvjete života njihove društvene okoline.

Od ovrhe se izuzimaju hrana te ogrjev za potrebe ovršenika i članova njegova kućanstva za šest mjeseci.

Za starije osobe osobito su značajna i sredstva komunikacije i medija, npr. telefon, televizor, radio, jer su inače socijalno isključeni.

Zaplijeniti se ne mogu niti odličja, medalje i druga priznanja, vjenčani prsten, osobna pisma i drugi osobni spisi ovršenika, obiteljske fotografije i portreti, osobne i obiteljske isprave.

Ovršiti se ne mogu pomagala koja su invalidu ili drugoj osobi s tjelesnim nedostacima nužna za obavljanje životnih funkcija, a sve su to posebno važne pokretnine za starije osobe, pogotovo one uz koje su sentimentalno vezane.

Poštanska pošiljka ili poštanska uputnica upućena ovršeniku ne može biti predmet ovrhe prije uručenja.

Od ovrhe se može izuzeti i gotov novac ovršenika u visini koja se smatra da je potrebna za redovan život, iako zakonodavac ne propisuje o kojem je iznosu riječ.

Ovrha se ne može se provesti na odjeći, obući namještaju i dr. zakonom navedenim pokretninama ovršenika ako je fizička osoba, te npr. na alatima i strojevima koji su obrtniku nužni za obavljanje upisane djelatnosti.

Poljoprivredno zemljište i gospodarske zgrade poljodjelca te nekretnine za koje je posebnim zakonom određeno da se na njima ne može provesti ovrha, u opsegu propisanim zakonom, kao ni druge stvari za koje je to Ovršnim zakonom ili posebnim zakonom određeno.

U postupcima pokrenutima nakon 3. kolovoza 2017. predmet ovrhe ne može biti nekretnina ako glavnica ne prelazi iznos od 20.000 kuna, osim u iznimnim slučajevima. Ako glavnica prelazi iznos od 20.000 kuna, sud može odbiti prijedlog za ovrhu na nekretnini ako ocijeni da bi prodaja nekretnine narušila pravičnu ravnotežu interesa ovršenika i ovrhovoditelja. Iznos tražbine kada je u pitanju ovrha na nekretnini ne smije biti manji od 40.000 kuna.

Za obveze iz pravnog posla sklopljenog nakon 3.8.2017. jedina nekretnina ne može biti ovršena, osim ako je ovršenik dao suglasnost te kada to pravičnost zahtijeva.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay