Računajte da u prosincu možda nećete moći podizati kune na bankomatima na kojima ste naviknuli jer neće svi raditi zbog prilagođavanja na euro, a neće svi ni od prvog siječnja raditi i isplaćivati eure.

Zato ćete debitnom karticom svoje banke moći bez plaćanja naknade podignuti kune tijekom druge polovice prosinca i eure u prvoj polovici siječnja na bilo kojem bankomatu. Da biste znali koji bankomat uopće radi tijekom tog razdoblja prilagodbe na euro, trebat ćete ih obilaziti ili se informirati na interaktivnoj karti bankomata koju priprema Hrvatska udruga banaka s bankama.

Od 4000 bankomata, prvog siječnja iduće godine, njih približno 2800 će isplaćivati eure, a rok za ostalih 1200 bankomata je 15. siječnja, od kada bi građani i na njima mogli podizati eure. Da bi 2800 bankomata u zemlji moglo od prvog dana iduće godine isplaćivati novu valutu, trebat će ih prilagoditi za taj posao. Zbog toga će banke tijekom prosinca postupno povlačiti bankomate iz mreže pa će krajem ove godine samo manji broj bankomata isplaćivati kune, a njima će trebati prva dva tjedna siječnja za prilagodbu na novu valutu.

Prilagodba bankomata na euro je ipak nešto zahtjevnija nego se najavljivalo u prvoj polovici ove godine, kada se govorilo da samo mali broj bankomata neće isplaćivati eure od prvog dana iduće godine.

– Tijekom prosinca će dio bankomata i dalje isplaćivati kune, dok će se dio bankomata “gasiti” ili, bolje rečeno, tehnički prilagođavati za isplatu eura nakon 1. siječnja 2023. Kako će manji dio bankomata isplaćivati kune neposredno do 31. prosinca 2022., planirano je da se i ti bankomati tehnički prilagode do 15. siječnja 2023. godine – objasnili su nam u Hrvatskoj narodnoj banci i dodali da su banke prihvatile preporuku da ne naplaćuju naknade za podizanje novca na bankomatima, a od ovog mjeseca pa do kraja godine ukinule su naknadu potrošačima za polog gotovine u kunama na svoje račune.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay