Gosti u zadnji tren traže otkaz smještaja bez penala jer su pronašli apartman po nižoj cijeni. U ovakvim uvjetima sve se tolerira

Čudna se sezona valja. Gosti stižu, nije da ih nema, ali daleko smo od pretpandemijskih brojki. Za razliku od berićetnih godina, kad su gradovi “otimali” goste rivijerama, karta se okrenula. Bolje je popunjen privatni smještaj u Rogoznici, na Čiovu, u Omišu, Makarskoj, Brelima… nego u Splitu, Zadru, Dubrovniku. Razlog?

– Nema aviogostiju. To vam je to. U najboljim projekcijama kroz splitsku će zračnu luku proći osamsto tisuća putnika, a nekada smo bili na tri milijuna! I manje-više svi su ti gosti barem koju noć odsjedali u gradovima. A sada ih nema ili ih, točnije, nema u tolikom broju, i zato je oko gradova sezona kudikamo bolja jer njima turisti stižu automobilima iz susjednih nam zemalja. Cijele obitelji dolaze na ljetovanje – kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u.

Zbog svega toga cijene smještaja u gradovima su pale, a gosti rezerviraju apartman ili sobu doslovno u zadnji tren. Pola sata prije dolaska na cilj.

– I ne libe se tražiti otkazivanje rezervacija bez penala. Izmišljaju koješta: karantene, restrikcije zbog pandemije i milijun drugih stvari, a samo zato što su u međuvremenu pronašli jeftiniji smještaj, pa onaj koji su već rezervirali žele otpisati bez ikakve naknade – veli Nimac Kalcina, i dodaje da se promijenila ne samo struktura turista u Splitu, nego i duljina njihova boravka.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay