‘Nađite mi ‘kamiondžiju‘ koji nema išijas i neću više nikad sjest za volan!‘

Najnovije izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama utjecat će na sve vozače koji imaju određenu zdravstvenu dijagnozu i koriste neku terapiju lijekovima, ali i na njihove liječnike koji bi se trebali pretvoriti u policijske dojavljivače. Naime, u slučaju da pacijent zbog zdravstvenog stanja privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom moraju mu izdati upozorenje da ne vozi, ali i obavijestiti policiju.

Problematičan je i popis bolesti koje utječu na sposobnost vožnje. Na prvom mjestu su starosne promjene koje utječu na vid koji gubi oštrinu. Posebno je stoga opasna vožnja u večernjim satima i noću.

Kod mlađih osoba su to bolesti organa vida koje nisu uspješno zaliječene, zatim bolesti organa sluha i ravnoteže. Na popisu rizičnih stanja su bolesti srca i krvnih žila, šećerne i bubrežne bolesti živčanog sustava, poremećaj spavanja i apneja.

Srčane aritmije sa sinkopom i epilepsija izazivaju poremećaje svijesti, a napad epilepsije izazivaju bljeskanja svjetala ili različiti zvukovi što su sve preduvjeti za oprez prilikom upravljanja vozilima. Kako ne bi ostali bez vozačke dozvole, osobe nakon srčanog ili moždanog udara moraju proći specijalističku obradu s ciljem procjene njihove daljnje sposobnosti upravljanja osobnim vozilom.

Tu je i niz oboljenja koja se liječe antidepresivima, antipsihoticima i srodnim lijekovima koji utječu na motoričke sposobnosti. Lijekovi za alergiju izazivaju pospanost te se također ne preporučuje upravljanje vozilima ako ih se uzima u većim dozama.

Ali, mnogi boluju od, primjerice, išijasa koji izaziva niz zdravstvenih problema koji mogu, ali i ne moraju utjecati na vožnju. Liječi se također medikamentima koji utječu na motoričke sposobnosti te time mogu otupiti reflekse.

– O čemu pričamo, pa i ja i brojne moje kolege bolujemo od išijasa, iako se to ne priznaje kao profesionalno oboljenje. Te izmjene zakona kao da je pisao netko tko nema veze sa životom. Nađite mi profesionalnog vozača koji nema probleme s leđima i ja ću se sam odreći svoje vozačke dozvole.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay