‘Od uspješnih obrtnika postajemo socijalni problem‘

Hrvatske bi luke, ako se nastavi ovakvo divljanje cijena goriva, u bližoj budućnosti mogle postati groblja ribarskih brodova, predviđaju Istrijani. Nastavi li rasti cijena plavog dizela, doista će malo komu pasti na pamet otisnuti se na more.

Ribari su na sastanku, kako doznaje Glas Istre, upozorili na nemogućnost pozitivnog poslovanja u ovakvim okolnostima, pogotovo ako cijena goriva nastavi rasti, a ulov ostane mršav kao što je to u posljednje vrijeme slučaj.

Rečeno im je da Europska unija ne dopušta državne subvencije za gorivo, što ih stavlja u poziciju u kojoj imaju malo izbora – ili nastaviti ribariti i poslovati s gubicima, ili čekati neka bolja vremena privezani u lukama, ili pak staviti ključ u bravu svojih obrta i firmi i ostaviti brodove da trunu na vezovima.

– Mi ne možemo ni sada, kada još ponešto i izlazimo na more, ispunjavati vlastite financijske obaveze. Mnogi od nas će nažalost propasti. Tako od uspješnih obrtnika i poslodavaca postajemo socijalni problem za ovo društvo – kazao je Latin za Glas Istre.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay