Svi koji su mislili da će e-trgovina uništiti klasičnu maloprodaju jer će se kupcima svidjeti online iskustvo kupnje te da će se taj trend nastaviti i nakon pandemije, a fizička prodaja otići u zastaru… Bili su u krivu.

U zadnjih pet kvartala, internetski rast zaostajao je za rastom prodaje cjelokupne maloprodajne industrije, a u nekim kategorijama, poput odjeće, postotak prodaje ostvarene putem interneta vratio se na onu razinu na kojoj je bio prije prvog slučaja zaraze koronavirusom. 

Starih se navika teško riješiti 

– S&P 500 pao je 25 posto u prvih devet mjeseci ove godine, ali su dionice usko povezane s e-trgovinom još više izgubile na vrijednosti. Amazon je potonuo 32 posto, srušivši svoju tržišnu vrijednost za pola trilijuna dolara (500 milijardi dolara). Shopify je izgubio 80 posto vrijednosti, dok su dionice europskih online trgovaca Asos Plc i Boohoo Group Plc pale za više od 70 posto – rekao je Milan Horvat, izvršni direktor tvrtke FIMA Plus.

Na temelju navedenih podataka možemo zaključiti da je pandemija samo kratkoročno (i prisilno) potrošače natjerala da kupuju od kuće. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay