Znate li što je living lab? Ako niste čuli za taj pojam, nije neobično jer riječ je o relativno novom istraživačkom konceptu. U području turizma ima ih svega nekoliko u Europi, a prvi u Hrvatskoj osniva se ovih dana na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Njegov voditelj u sljedeće tri godine bit će doc. dr. sc. Ante Mandić s Katedre za turizam i gospodarstvo, koji nam je otkrio i čime će se novi living lab baviti i kako je došlo do njegova pokretanja.

– Inicijalno će se splitski living lab fokusirati na kreiranje okruženja za razvoj kulturnog turizma, i to primarno poticanjem inovativnosti u različitim segmentima djelatnosti te kokreiranjem turističkih doživljaja – kazuje nam dr. Mandić, ukazujući na rezultate istraživanja koje je proveo Institut za turizam, TOMAS Hrvatska 2019., prema kojima je kultura u jadranskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj jedan od temeljnih motiva dolaska u Hrvatsku (na šestom je mjestu).

Stoga su znanstvenici odlučili dati svoj doprinos valorizaciji kulture u turizmu. U sklopu znanstvenog projekta financiranog iz HORIZON2020 EU programa za istraživanje i inovacije naziva SmartCulTour, skupina znanstvenika s Ekonomskog fakulteta u Splitu, uz pomoć UNESCO-a i kolega s vodećih sveučilišta u Europi, uključujući KU Leuven, Breda University of Applied Science, University of Lapland, MODUL University Vienna, Ca Foscari Universita di Venezia, teži istražiti na koji način kulturni turizam može pridonijeti održivom i rezilijentnom razvoju europskih regija.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay