Domaće putničke agencije trenutno bilježe manju potražnju putovanja i domaćih i stranih putnika, a zbog situacije sa širenjem koronavirusa, i turistička predsezona bi mogla biti u problemu zbog nesigurnosti i straha od putovanja, ocjene su iz udruge putničkih agencija UPA-e pri HGK i UHPA-e.

“Više je nego sigurno da hrvatski turizam već sada trpi štetu zbog korona virusa, a visina ili veličina te štete ovisit će o daljem širenju ili ne širenju tog virusa, tj. onome koliko će trajati i gdje će se sve još pojaviti”, ističe za Hinu predsjednik UPA (Udruga putničkih agencija) pri HGK Boris Žgomba.

Žgomba: Nesigurnost i strah od putovanja opasnost za turizam

Ocjenivši da je koronavirus zapravo samo povod za priču o šteti za turizam, Žgomba objašnjava i ujedno i upozorava da je puno veća opasnost za turizam nesigurnost putovanja koja nastaje zbog tog virusa, jer se ljudi boje putovati izvan svojih boravišta dok slušaju o zatvaranju granica, karantenama, otkazivanju letova, pa i smrtnim slučajevima.

Na pitanje što će biti s cijenama u situaciji manje potražnje, kaže kako se već sada u Italiji odnosno primjerice Milanu ili Rimu hotelska noćenja u individualnim rezervacijama mogu naći i do 50 posto jeftinije nego prije tjedan dana, no generalno kod agencija se još ne vidi smanjenje cijena.

“Još je rano za reći što će biti sa cijenama putovanja, noćenja i drugog u Hrvatskoj i po Europi u slučaju daljnjeg širenja virusa, kao što je rano reći i što će biti s putovanjima za Uskrs, koja se za sada ne otkazuju i do njih ima nešto više od mjesec dana”, kaže Fain.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay