Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da se, kada je riječ o ovršenim građanima, radi na setu mjera koji će pomoći ovršenima, ali i vjerovnicima, ali koji će promijeniti i aktualne mehanizme blokade računa.

Marić je uoči sjednice Vlade kazao da je Vlada prepoznala problem ovršenih i blokiranih koji će nastojati riješiti kroz set mjera, a istovremeno i prevenirati da takvi pojavni oblici ponovno nastanu. Na tome rade ministarstva financija i pravosuđa.

Prema podacima Financijske agencije (Fine), na kraju siječnja blokirane je račune imalo 324.959 građana, a njihov dug iznosio je 42,96 milijardi kuna. Problem je kompleksan jer, pojasnio je Marić, hrvatski pravni sustav i zakonodavni okvir trebaju jednako tretirati i štititi ne samo dužnike nego i vjerovnike, te da se mora voditi i briga o hrvatskim građanima koji uredno podmiruju sve svoje obveze.

Na pitanje je li istina da samo 15-ak tisuća građana ima dug prema državi, a da je sve ostalo na razini banaka i telekoma, Marić je naveo da kada se govori o ukupnom dugu od preko 42 milijarde kuna, plus kamate od preko 21 milijardu kuna, da je najveći dio ljudi ovršen i blokiran u manjim iznosima.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: HINA