Vrlo je neobično da su zrele kompanije koje već imaju ogromne prihode sposobne generirati takve stope rasta.

Razina profita koju je pandemija donijela najvećim tehnološkim kompanijama iznenadila je u zadnjem kvartalu čak i revne stručnjake koji pomno prate njihovo poslovanje. Apple, Microsoft i Alphabet (vlasnik Googlea) objavili su ukupnu zaradu od 56,8 milijardi dolara, što je zamalo pa dvostruko više nego godinu ranije odnosno 30 posto više nego što su predvidjeli analitičari Wall Streeta.

Stručnjaci sada očekuju da će trend rasta digitalnog oglašavanja ostati i nakon pandemije jer se oglašivači utrkuju za publiku koja se okreće digitalnim uslugama. U Microsoftu pak procjenjuju kako očekuju da će se njihov snažan rast nastaviti jer sve više biznisa ubrzano digitalizira svoje operacije. Očekuju da će se sadašnji 5 posto svjetskog BDP na high tech rješenja udvostručiti te potom dodatno ubrzati. Prodaja Appleovih iPhonea porasla je 50 posto, Google bilježi 69 postotni rast oglašavanja, Azure cloud kao nova platforma Microsofta raste brzinom od 50 posto… A vrlo je neobično da su zrele kompanije koje već imaju ogromne prihode sposobne generirati takve stope rasta.

Rijetko kad se analitičarima dogodi da toliko podcijene potencijale rasta velikih kompanija, koliko su ih podcijenili u zadnjem kvartalu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay