Turistički biznis svijeta koji već cijelo desetljeće uporno odolijeva terorizmu, ratovima, epidemijama, strahu od (ne)sigurnosti na odmoru, tsunamijima i olujama, sada je ipak pokleknuo. Koronavirus je prvi razlog zbog kojega je i industrija turizma morala priznati da nije dovoljno jaka da se s njim izbori bez straha i opasnosti, čemu je otkazivanje najvećeg Svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu najbolja potvrda.

– Samo s otkazivanjem azijatskih grupa na proputovanjima kroz Hrvatsku tijekom nekoliko mjeseci ove zime moja tvrtka će izgubiti nekoliko stotina tisuća eura prometa i to će biti nemoguće nadoknaditi. Sada smo u problemu i s drugim tržištima jer rezervacije danima ne stižu, a partneri iz inozemstva već se raspituju za mogućnosti otkazivanja i traže bolje uvjete za otkazivanje. Naime, svi sada žele da se otkazni rok produlji bez penala na samo tjedan dana prije putovanja kako bi turisti mogli odlučiti u zadnji trenutak žele li krenuti na put ili ne. Sve se pretvara u „last minute” prodaju, a tako je nemoguće normalno raditi – kaže iskusni turistički agent za Slobodnu Dalmaciju.

Svjetsko vijeće za turizam i putovanja WTTC objavilo je u subotu kako je pad potrošnje i smanjen obujam putovanja u svijetu već koštao turistički sektor oko 22 milijarde dolara.

Do podataka su došli uz pomoć Oxford Instituta koji je uspoređivao posljedice Sarsa 2002./2003. godine, ali i činjenicu da milijuni Kineza kao najvećih svjetskih putnika posljednjih godina više ne putuju već tri mjeseca.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay