Rimac planira razviti novi ekosustav urbane mobilnosti integriran s javnim gradskim prometom u Zagrebu. I to razvijanjem električnog vozila pete razine autonomije koje je sposobno voziti bez čovjekove asistencije, a njime se upravlja samo umjetnom inteligencijom, putem kamera i senzora.

Tvrtka Rimac automobili mogla bi preko Plana oporavka iz Europske unije dobiti milijardu i pol kuna za razvoj automobila bez vozača, piše u četvrtak Jutarnji list.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti u vrijednosti 6,3 milijardi eura, kako doznaje dnevnik, privatni poduzetnici ipak će moći dobiti izravno najmanje 30 posto sredstava, ne 10 posto kako se prvotno planiralo, a jedan od projekata koji će Hrvatska kandidirati na prijedlog Ministarstva prometa jest i velika investicija vlasnika Rimac automobila, Mate Rimca.

Riječ je, kako je potvrđeno Jutarnjem listu, o investiciji u istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture koja se mjeri u stotinama milijuna eura i koju bi Rimac do 2025. razvijao u Hrvatskoj, a Planom bi Europska unija mogla Rimcu sufinancirati oko 200 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay