Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je u završnoj fazi sklapanja sporazuma s kineskim kolegom Xi Jinpingom o izgradnji novog plinovoda koji bi mogao dodatno pogoršati europsku plinsku krizu i kojim bi Rusija mogla nadigrati EU u geopolitičkim i energetskim igrama, piše britanski Daily Express.

Sporazumom bi bio pokrenut plinovod ‘Snaga Sibira 2’, koji bi, kako se navodi, udvostručio izvoz u Kinu, transportirajući do pedeset milijardi kubnih metara više prirodnog plina svake godine nego je to trenutno putem plinovoda Snaga Sibira. To je, slučajno ili ne, količina podjednaka onoj za koju je projektiran plinovod Sjeverni tok 2, koji čeka regulatorno odobrenje za početak rada, a namijenjen je dopremi ruskog plina u Njemačku i dalje u Europu preko Baltika.

Britanska novina napominje i da informacije o pokretanju novog plinovoda dolaze u razdoblju u kojemu se Europa nalazi u energetskoj krizi, a cijene plina postižu rekorde. Dodaje da se energetska kriza u EU-u intenzivirala zadnjih tjedana nakon što su u Francuskoj zaustavljeni neki nuklearni reaktori, a Njemačka bilježi slabu proizvodnju struje iz vjetroelektrana.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay