Irski niskobudžetni prijevoznik sudski i regulatorno želi osporiti subvencije koje su Finska, Švedska i Danska dale svojim nacionalnim zračnim kompanijama…

Iako je Sud Europske unije (EU Court of Justice) jučer odobrio poticaje koje su Finska, Danska i Švedska dale svojim zračnim operaterima, a povodom tužbe Ryanaira, iz te irske kompanije su objavili da će se žaliti na tu presudu jer je protivna principima funkcioniranja Europske unije i slobodnog tržišta.

Iako u Ryanairu za sad ne spominju Hrvatsku, činjenica je da je i Hrvatska kroz više modela pomoći osigurala Croatia Airlinesu oko milijardu kuna pomoći u zadnjih 1,5 godine (oko 132 milijuna eura), a kako irski prijevoznik ima ambiciozne planove u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu gdje mu je jedan od glavnih konkurenata CA, nije isključeno da će se uskoro na stolu naći i propitivanje poticaja za CA.

Prema izračunima Ryanaira, Lufthansa grupa je u ovom razdoblju dobila ukupno 11 milijardi eura državnih poticaja, Air France – KL 10,6 milijardi, Alitalia 3,5 milijardi, SAS 13,, TAP i Finnair po 1,2 milijarde eura. TU su još Norwegian s 800 milijuna, LOT sa 650 milijuna te Condor i Air Europa s po 600 milijuna eura državnih poticaja.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay