Kukuruz je žitarica budućnosti. S obzirom na njegovu višestruku iskoristivost bilo kao stočna hrana ili sirovina u proizvodnji bioetanola i proizvodnji električne energije idućih godina očekuju se značajan porast potražnje za kukuruzom na poljoprivrednom tržištu Europske unije.

Unatoč tome, na području Dalmacije nema intenzivnije proizvodnje ove žitarice, uglavnom se radi o zanemarivo malim površinama za osobne potrebe. A na zapuštenim kraškim poljima, kukuruz bi itekako dobro mogao uspijevati, istina prinosi bi bili manji u usporedbi sa slavonskom ravnicom, ali opet dovoljni da proizvođači ostvare prihod.

Zemljišni i klimatski uvjeti za proizvodnju kukuruza u Hrvatskoj izuzetno su dobri, među najboljima u Europi pa i šire. Kukuruz bi trebao biti osnova ratarske, stočarske pa i cijele poljoprivredne proizvodnje, a isto tako mogao bi biti i oslonac mnogih industrijskih proizvodnji. Industrije etanola, škroba, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogle bi otvoriti mnoga radna mjesta. Da bi se te industrije razvijale, potrebna je neprekidna opskrba velikih količina sirovine – zrna kukuruza.

SKOK IZVOZA

Izvoz kukuruza doživio je veliki rast. U 2016. godini izvezli smo količinu od 476.951 tone u vrijednosti od nešto više od 82 milijuna eura, dok je prošle godine na vanjska tržišta otišlo 872.853 tone u vrijednosti od 140,2 milijuna eura. U prvoj polovici ove godine izvezeno je 534.295 tona vrijednih 94 milijuna eura. Tijekom prošle godine čak 513.000 tona izvezeno je u Italiju, a 209.000 tona u Austriju.

S obzirom na povećanu potražnju za kukuruzom kao sirovinom realno je očekivati daljnji rast cijena pa bi se tako za kilogram kukuruza moglo dobiti i do dvije kune, što je iznimno dobra cijena u usporedbi s otkupnim cijenama voća i povrća.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay