Eto, sve se vrti u ciklusima od po četiri mjeseca, što bi bilo triput godišnje: trenutačno se ta škverska (ne)platežna sinusoida nalazi u fazi prijedloga za pokretanje stečaja pojedinih dijelova brodograđevnog sustava.

Konkretno i jezgrovito rečeno, sedam poduzeća iz “Brodosplitova” kombinata, u vlasništvu Tomislava Debeljaka, odnosno njegove DIV Grupe, došlo je na rub bankrota. Financijska agencija po službenoj je dužnosti uputila nadležnim trgovačkima sudovima – splitskom i šibenskoj filijali zadarskog – prijedlog za pokretanje stečaja nad društvima koja ćemo nabrojiti, i to zbog neplaćanja dospjelih računa vjerovnika i dobavljača dulje od 120 dana.

Prema službenim Fininim prijedlozima objavljenim na e-oglasnoj ploči navedenih trgovačkih sudova, ukupan nepodmireni dug Debeljakovih poduzeća blokiranih dulje od četiri mjeseca bez prekida iznosi 20,5 milijuna kuna, a svih sedam broji ukupno gotovo 700 zaposlenika. To je otprilike trećina svih radnika splitskog brodograđevnog sustava, ali ni to nije uklesano u kamen, budući da je više puta spominjani broj od oko 2000 radnika u Uvali Supaval vrlo krhka kategorija i kolebanja su česta: jedni odlaze, drugi su na čekanju kod kuće, treće prebacuju iz jednog društva u drugo i slično.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay