Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorila je da se u razdoblju postpandemijskog gospodarskog oporavka svijet treba pripremiti za rast kamatnih stopa. Države koje još uvijek ne bilježe gospodarski rast i koje imaju nagomilani dug po njoj bi se mogle naći u prilično teškoj situaciji kad kamate na nova zaduženja počnu rasti.

Hrvatska je, nažalost, veoma bliska takvoj kategoriji zemalja. No, ona usred pandemije ukida rad nedjeljom, što svakako nije mjera za brži gospodarski oporavak.

“Trebamo se pripremiti za ozbiljan rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u SAD-u, jer tamo već postoji značajno kretanje”, rekla je Georgieva.

Zanimljivo je kako je po izračunu ekonomskog analitičara Velimira Šonje europski ekonomski prvak u pandemijskoj 2020. godini, s minimalnim padom BDP-a od samo jedan posto, bila  susjedna Srbija. Za usporedbu, Hrvatski BDP pao je u 2020. za 8,5 posto, a do kraja 2021. MMF očekuje da bi naš BDP mogao početi rasti za oko 4,5 posto.  

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay