„Slika je manje zastrašujuća unatrag nekoliko mjeseci, ali i dalje prognoziramo najgoru globalnu recesiju od Velike depresije“, rekla je u srijedu izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

„Od početka pandemije prošlo je devet mjeseci a mi i dalje tapkamo u mraku krize koja je odnijela više od milijun života i povukla ‘ručnu’ u gospodarstvu, izazivajući naglo povećanje nezaposlenosti, rastuće siromaštvo i rizik ‘izgubljene generacije’ u zemljama s niskim prihodima.“

Imperativ je pomoći zemljama s niskim prihodima kako bi se mogle nositi s velikim teretom duga i nastaviti pružati potporu svojim građanima, dodala je.

Brži napredak u traženju medicinskih rješenja mogao bi po njezinim riječima ubrzati oporavak i povećati svjetski BDP za gotovo 9.000 milijardi dolara do 2025., što bi zauzvrat moglo pomoći smanjiti razlike u dohotku između siromašnijih i bogatijih država.

Ključno je da sve zemlje nastave s bitnim mjerama zaštite života i primanja građana, uključujući i mjere podrške poput kreditnih garancija i subvencija plaća.

„Ako prerano obustavite pomoć, riskirate ozbiljnu štetu i kopate rupu sami sebi”, poručila je čelnica MMF-a, pozivajući zemlje i da ulažu u zelene projekte i digitalnu infrastrukturu kako bi povećale produktivnost i prihode.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay