U HGK kažu da će se domaći proizvođači sigurno suočavati s velikim izazovima u nadolazećem razdoblju.

Ovisnost Hrvatske o uvozu ključnih sirovina za industriju poput željeza, čelika, pamuka i PVC-a odrazila se od početka godine i na cijene po kojima ih naše tvrtke nabavljaju za svoju proizvodnju uz, kako smo jučer utvrdili među poslodavcima i njihovim udrugama, rast cijena u prvom tromjesečju ove godine za najmanje 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Sirovinama na europskom tržištu odakle se njima opskrbljuje naše gospodarstvo, od početka godine raste cijena zbog nemogućnosti dobavljača, čije je poslovanje poremetila koronakriza, da zadovolje naraslu potražnju industrije. Dobar dio sirovina, poput PVC-a ili metala, postale su za naše tvrtke skuplje između 40 i 60 posto, ali ima i roba kojima je cijena porasla za 100 posto.

Neće preliti na kupce

U prilog potonjoj ocjeni ide i informacija iz HGK da je zbog trenutačne situacije s koronakrizom došlo do većeg skoka cijene čelika.

– Cijena čelika je porasla ovisno o vrsti čelika – navode u Komori. Na pitanje hoće li rast cijena sirovina biti pretočen u cijene finalnih proizvoda, naši sugovornici kažu da “rast troškova sirovina tvrtke neće moći preliti na kupce.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay