Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je u utorak kako je nakon godinu dana postupka izvanredne uprave jasno da je sistemski rizik koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu od nekontroliranog stečaja Agrokora u potpunosti pod kontrolom i u potpunosti otklonjen.

Uspjeh u postizanju sporazuma postignut je unatoč više ili manje vidljivim pritiscima i protivljenjima onih koji nisu željeli da taj postupak uspije, rekla je Dalić na novinskoj konferenciji nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća u Banskim dvorima.

Načelni sporazum po njezinim riječima otvara vrata konačnom tekstu i postizanju nagodbe i povratku Agrokora uobičajenom poslovanju.

Ocijenila je kako su vjerovnici pokazali veliko međusobno povjerenje koje je omogućilo da teret saniranja stanja u Agrokoru ne ide na teret poreznih obveznika.

“To ovaj proces čini jedinstvenim o odnosu na mnoge slične procese koji su se vodili u svijetu. Kompanija je stabilizirana i pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici”, rekla je Dalić.

To je povjerenje, kako je rekla, omogućilo naplatu više od 490 milijuna eura staroga i graničnog duga, mali dobavljači isplaćeni su u cijelosti, a ostali više od 50 posto.

Zaključila je kako vjeruje da će Agokoror, vođen novim vlasnicima, činiti vertikalu hrvatskog gospodarstva.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr

Foto: HINA