Digitalni svijet postao je dio svake sfere života. Digitalna transformacija stoga je danas neophodna i događa se htjeli mi to ili ne. Upravo zato većina država, baš kao i Europska unija, potiče proces digitalne transformacije koji se najčešće odvija kroz djelovanje ministarstava, raznih državnih tijela ili uz pomoć agencija.

Tako je u Hrvatskoj je 2016. godine osnovan Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva čije su aktivnosti usmjerene na digitalizaciju, digitalnu transformaciju i razvoj digitalnog društva.

Svejedno, iako postoji tijelo koje se u Hrvatskoj bavi digitalnom transformacijom, iz Vlade RH nisu odgovorili planira li se možda uvesti ministarstvo koje bi se bavilo tim pitanjima umjesto navedenog državnog tijela, s obzirom na to da su to napravile neke druge države.

Ministarstvo digitalne transformacije

Naime, u Sloveniji su prije nešto više od tjedan dana, na 87. redovitoj sjednici Vlade, donijeli Pravilnik o osnivanju i nadležnostima Ureda Vlade Republike Slovenije za digitalnu transformaciju. Time su imenovali Marka Borisa Andrijaniča, diplomiranog pravnika koji je radio za Uber, prvim ministrom digitalne transformacije koji će koordinirati aktivnosti digitalne transformacije u cijeloj Vladi.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay