‒ Jedno od ključnih usmjerenja nam je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije kako bismo bili što energetski neovisniji grad i fokusirali smo se na iskorištavanje energije Sunca putem fotonaponskih elektrana te potencijala geotermalnih izvora koji postoje na području Karlovca ‒ poručili su iz gradske uprave.

Nadalje, grad nastoji povećati i korištenje solarne energije u javnim ustanovama te u sklopu projekta ‘SolariKA‘ nastoje postaviti 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada, kao što su dječji vrtići i osnovne škole, a sve s ciljem povećanja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija CO2.

Uz smanjenje potrošnje energije, a s ciljem poboljšanja kvalitete rasvijetljenosti površina, iz Grada su poručili da će postojeću javnu rasvjetu će zamijeniti LED lampama te će paralelno uspostaviti sustav daljinskog upravljanja i nadzora.

‒ Planirana je zamjena oko 10 tisuća rasvjetnih tijela čime će instalirana snaga biti smanjena za oko 65 posto, a potrošnja električne energije za oko 70 posto ‒ poručuju iz Grada.

Osim energetskih projekata, gradska uprava Karlovca provodi i projekte digitalizacije pa su tako potpuno otvorili svoje poslovanje građanima putem web platforme ‘Otvoreni Karlovac‘ koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama te uvid u upravljanje gradom.

Također, nakon početka pandemije virusa COVID-19, Grad je uveo usluge e-Tržnice, e-Poticaja, e-Bebe…

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr