Cijene mnoštva industrijskih materijala na rekordnim su razinama.

Smirivanje pandemije koronavirusa koje cijeli svijet željno iščekuje posljednji je komadić makroekonomske slagalice koja će postaviti temelj za skok cijena sirovina kakav nije viđen već najmanje jedno desetljeće, smatraju inozemni ekonomisti.

“Ako ćemo vidjeti relativno brzo smirivanje epidemiološke situacije u Indiji, tada će se posložiti makroekonomski okvir kakav nismo vidjeli za našega života”, ocjenjuje Saad Rahim, glavni ekonomist Trafigure, jednog od najvećih svjetskih neovisnih trgovaca sirovinama.

Za sada je situacija u Indiji još daleko od smirivanja.

Unatoč tome, cijene nekih sirovina na rekordnim su razinama. Proteklog tjedna cijene željezne rudače – ključne sirovine u proizvodnji čelika – pa paladija koji se koristi u automobilskim katalizatorima za pročišćavanje ispušnih plinova te drveta dosegle su najviše razine u povijesti. Poskupjele su i poljoprivredne sirovine, poput žita, suncokretovih sjemenki, šećerne repe i mlijeka, a cijene kukuruza sa 7 dolara za bušel najviše su u osam godina. Na osmogodišnjem maksimumu su i cijene soje. Istovremeno, bakrom – najznačajnijim industrijskim metalom – trenutno se trguje iznad 10.000 dolara po toni, prvi put nakon 2011. godine.

Brzi oporavak Kine – i dalje najvećeg potrošača sirovina – te ubrzanje oporavka gospodarstava Europe i SAD-a dolili su “ulje na vatru”. “Ne znam jesmo li ikada prije vidjeli ovako nešto”, kaže Ulf Larsson, izvršni direktor švedske kompanije za preradu drveta SCA.

Cijene rijetkih metala koji se koriste i proizvodnji električnih motora skočila su za 40 posto, kao i vrijednost kobalta, neizostavnog materijala za baterije. “Imate superciklus u sirovinama za električna vozila, a povrh toga dodajte superciklus u industrijskim sirovinama i imate san svih rudarskih kompanija”, komentirao je Simon Moores, direktor konzultantske tvrtke Benchmark Mineral Intelligence. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay