Gotovo nezamijećeno prošla je Hinina vijest da je ‘Vlada u četvrtak osnovala radnu skupinu koja treba definirati okvire suradnje s domaćom IT tvrtkom Infobip na području umjetne inteligencije i preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU’.

Ta jedna rečenica znači drastičan obrat politike prema gospodarstvu. Njome se, svjesno ili ne, vladajuća politika odriče najmanje četvrtstoljetnog utjecaja neoliberalne doktrine prema kojoj je jedan od najvećih i neoprostivih grijehova države kad se usudi ‘birati pobjedničke grane’ u gospodarstvu. Jer, sve treba prepustiti nevidljivoj ruci tržišta.

Premijer Andrej Plenković ​u dosadašnjem se vladanju, bar na pojavnoj razini, držao tog pravila. Ovo s Infobipom zaista je neočekivani kopernikanski obrat. Oprezni i kad je o gospodarstvu riječ neambiciozni premijer (npr. zadovoljan stopama rasta BDP-a ispod tri posto godišnje) sad odjednom staje iza najave da želi pozicionirati Hrvatsku kao ni više ni manje nego središte razvoja umjetne inteligencije u EU!

I to još nije sve! Do sada pretjerano oprezni premijer u ovom slučaju, osim odabira ‘industrije’ umjetne inteligencije kao strateške grane, bez nekakvog, makar i formalnog, javnog natječaja otvara bokove i bira tvrtku koja bi trebala biti temelj za razvoj cijele grane AI-ja!

Ali ni to još nije sve! Na sličan način, samo manje izravno, vlada premijera Plenkovića izabrala je još jednu granu. Riječ je o razvoju električnih vozila. I opet, odabrana je i konkretna tvrtka koja bi trebala biti temelj razvoja. Naravno, riječ je o Rimac Automobilima.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay