Moraju joj vratiti novac! Evo detalja presude: ‘Neshvatljiva je ta pohlepa…‘

Županijski sud u Velikoj Gorici potvrdio je 11. svibnja 2021. presudom Gž-448/21 pravomoćnost presude Općinskog suda u Splitu, Stalne službe u Trogiru, kojom je utvrđena ništetnost promjenjive kamatne stope te je naložena isplata preplaćenih i pripadajućih zateznih kamata u kunskom kreditu, izvijestili su iz Udruge Franak.

U konkretnoj presudi zastupnik korisnika kredita bio je splitski odvjetnik Srđan Kalebota. Sutkinja koja je potvrdila pravomoćnost na županijskom sudu bila je Perica Norac-Kevo, dok je prvostupanjsku presudu donijela trogirska sutkinja Divna Ivančev.

Tužiteljica Darija Toplak iz Solina, za kredit od 115.000 kuna sa zateznim kamatama će, kako informiraju, dobiti oko 13.000 kuna te Zagrebačka banka mora platiti još i 13.000 kuna sudskih troškova.

-Kamatnu stopu je s ugovorenih ogromnih 8,9 posto ZABA nezakonito povećavala sve do ogromnih 10,62 posto. Neshvatljiva nam je ta pohlepa banaka, kojima nikad nije dosta, pa nastoje lihvarski zaraditi što više, unatoč tome što je čak i početno ugovorena cijena također bila potpuno nerazumna i neshvatljivo visoka, i nije imala baš nikakve veze s tržištem kapitala, budući da su kamatne stope na depozite iz kojih se plasiraju krediti bile niže za 70 posto od plasiranog kredita. To znači da se marža banke na izvor sredstava za konkretni kredit kretala u rasponu od 200 posto pa sve do 250 posto – ističu u Udruzi Franak.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay