Agencija Standard & Poor’s (S&P) podigla je u petak rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’, uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.

Kako ističu iz S&P-a, javni dug Hrvatske pao je na kraju 2017. godine ispod 80 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a do 2021. očekuje se njegovo daljnje smanjenje ispod 70 posto BDP-a.

Lani je, navode u S&P-u, Hrvatska vjerojatno po prvi put ostvarila suficit proračuna opće države, u visini od 0,6 posto BDP-a, zahvaljujući snažnijim prihodima od očekivanih, dijelom zbog cikličkih faktora, ali i zbog porezne reforme.

U razdoblju do 2021. u toj agenciji očekuju niske deficite proračuna opće države, od prosječno 0,8 posto BDP-a.

Dobri fiskalni rezultati

Kako ističu iz S&P-a, rejting su poboljšali zbog poboljšane vanjske pozicije zahvaljujući, među ostalim, snažnom priljevu od turizma, daljnjem inozemnom razduživanju i brzom rastu deviznih rezervi.

Rejting je podignut i zbog poboljšane fiskalne pozicije, kojoj doprinose ekonomski oporavak, ali i strukturne mjere poput porezne reforme provedene 2017. To pomaže u sve bržem smanjivanju visokog tereta državnog duga, koji i dalje ograničava rejting.

Dodatno, rejting ograničava i relativno kratka povijest provedbe strukturnih reformi zbog političkih previranja i niske razine bogatstva po glavi stanovnika u odnosu na ostale EU članice.

Postupni napredak strukturnih reformi pomaže očuvati trajnost gospodarskog oporavka. Povoljno vanjsko okruženje i još jedna

rekordna turistička sezona poduprli su gospodarski oporavak, koji ulazi u četvrtu godinu, navodi ta agencija.

Restrukturiranje Agrokora ponešto je prigušilo domaću potražnju, no rast potrošnje i investicija ostao je snažan, napominju analitičari te agencije.

Dodaju i kako su strukturni izazovi za gospodarstvo vidljivi na tržištu rada i u velikoj ulozi javnog sektora u gospodarstvu, a reformski napori Vlade su tek postupni.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock