Hrvatska narodna banka, ističu u Direkciji za odnose s javnošću HNB-u, u svrhu informiranja javnosti, na svojoj internetskoj stranici, objavljuje odluke o izrečenim pravomoćnim kaznama prekršajnih sudova i drugih tijela nadležnih za vođenje prekršajnih postupaka, a koje su donesene u postupcima u kojima je HNB ovlašteni tužitelj.

U 2020. dosad je središnja banka kaznila samo Addiko banku i odgovornu osobu s ukupno 44 tisuće kuna zbog prekršaja Zakona o kreditnim institucijama.

Ukupni iznos kazne za banke i odgovorne osobe u protekloj godini iznosio je 641 tisuću kuna. a od toga se 128 tisuća kuna odnosi na kazne za za odgovorne osobe u bankama.

Najveći iznos kazni odnosi se na OTP banku i to ukupno Pojedinačno, najveća novčana kazna izrečena je OTP banci u iznosu od 318.500 kuna za kršenje Zakona o  platnom prometu (242 tisuće kuna) i kršenje Zakona o zaštiti potrošača (76.500 kuna). Banci je naplaćeno 257.500 kuna, a odgovornim osobama iz uprave OTP banke 61.000 kuna.

Prema iznosu kazni ‘prednjači’  Raiffeisen banka s ukupno 438.500 kuna i to za kršenje Zakona o kreditnim institucijama. Banci je izrečena novčana kazna u iznosu od 375.000 kuna, a čak desetorici odgovornih osoba izrečena je ukupna kazna u iznosu od 63.500 kuna.

Prema visini iznosa slijede Addiko banka, Karlovačka banka, Banka kovanica i  Veneto (koju je kasnije pripojila Privredna banka Zagreb o čemu je pisao i portal Direktno).

Iako su podaci o sudskim odlukama, vezanim uz prekršaje banaka, transparentni, nazivi nekih banaka se, ističu u HNB, anonimiziraju.

Upravo ta odredba, kako neslužbeno doznajemo, ide u korist dviju najvećih banaka (Zagrebačke i Privredne) koje drže više od 47 posto hrvatskog bankovnog tržišta jer bi njihovi prekršaji ponajviše mogli ugroziti stabilnost hrvatskog financijskog tržišta i kako neslužbeno doznajemo, upravo se na te banke najčešće odnose odluke u kojima se ne navode podaci o kažnjenoj financijskoj instituciji.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay