Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od prosjeka u Europskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje u srijedu najnovije izvješće Eurostata.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabilježen u Luksemburgu, za 45 posto veći od prosjeka EU-a, prema najnovijoj procjeni Eurostata.

Italija, Cipar i Litva najbliži prosjeku

Slijede Njemačka i Danska, gdje je bio za 24 odnosno 22 posto veći od prosjeka, a blizu su i Nizozemska i Austrija, gdje se kretao na 17 odnosno 16 posto iznad europskog prosjeka.

Najbliži su prosjeku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Cipar, Italija i Litva, gdje je standard bio niži za oko četiri posto od prosječnog na razini Unije.

U Irskoj je bio za 10 posto ispod, a u Francuskoj za isto toliko iznad prosjeka.

Hrvatska uz Bugarsku

Hrvatska je uz Bugarsku bilježila najnižu stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku, mjerenu standardom kupovne moći, među zemljama EU-a, za 32 posto nižu od prosjeka EU-a, više-manje u skladu s Eurostatovom lipanjskom procjenom.

U 2019. bila je niža za 34 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Blizu su i Mađarska i Latvija, s 30 posto nižim standardom u 2020., te Slovačka, gdje je bio slabiji od prosjeka za 29 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay