U nastojanjima da smanji svoju energetsku ovisnost o Rusiji, Europska unija uzda se u LNG terminale i skladišta plina, no kapaciteti koji nam stoje na raspolaganju su ograničeni

Ruskim napadom na Ukrajinu aktualiziralo se pitanje ovisnosti Europske unije o ruskom plinu i implikacije potencijalne iznenadne obustave ruskih isporuka plina EU.

Prirodni plin čini otprilike četvrtinu energetskog miksa Europe. Ukupna potrošnja prirodnog plina u blagom je porastu, a proizvodnja je u padu, odnosno EU zadovoljava 80 posto svojih potreba za prirodnim plinom uvozeći ga. Europska unija ujedno je i najveći uvoznik prirodnog plina na svijetu, a ključni izvor tih količina upravo je uvoz iz Rusije putem plinovoda (oko 40 posto ukupnih uvezenih količina EU).

No, kojim mogućnostima raspolaže EU u slučaju obustave isporuka ruskog plina?

U tom bi slučaju, zasigurno, LNG stekao još veću ulogu nego što je ima danas. Posljedično, iako je ukupna godišnja iskoristivost europskih LNG terminala u porastu (danas između 40 i 50 posto ukupnih kapaciteta), neki lokaliteti u EU uvozom već iskorištavaju gotovo 100 posto svojih mogućnosti.

Glavni izvoznici – Katar i Australija (koji zajedno čine oko 50 posto ukupnih količina) te SAD (oko 15 posto količina) – već izvoze približno sve svoje raspoložive količine. Globalno, potražnja za LNG-jem raste prema očekivanom rastu oko 5 posto godišnje (predviđanje za razdoblje do 2040.) i trenutno iznosi malo manje od 400 milijuna tona, a iako se grade dodatni izvozni kapaciteti, velik dio projekata neće biti operativan u kratkom roku.

Stoga možemo zaključiti da opskrbni lanac nije previše fleksibilan, odnosno da će europski kupci, budu li prisiljeni povećati uvoz LNG-ja u kratkom roku, pod uvjetom da se dodatne količine mogu osigurati, morati platiti i razmjerno veću cijenu. 

Prirodni plin se skladišti i u podzemnim skladištima. Trenutna popunjenost skladišta EU, zahvaćena silaznim trendom, malo je manja od 30 posto, što je najniža razina od 2018.

Kratkoročno gledajući, uvozni kapaciteti i infrastrukturne mogućnosti za nadomjestak ruskog prirodnog plina postoje, ali su zasigurno sve opcije bitno skuplje od trenutnih. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay