Švicarska je danas odlučila odustati od neutralnosti koju je kao političku poziciju brižljivo čuvala još od 1815. godine, pa i tijekom 2. svjetskog rata.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis izvijestio je kako su nakon sastanka Švicarskog federalnog vijeća odlučili trenutačno zamrznuti imovinu Vladimira V. Putina, njegova premijera Mihaila V. Mišustina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i još 367 Rusa koje sankcionira Europska unija.

Švicarci su objasnili kako privremeno odustaju od neutralnosti „zbog vojnog napada bez presedana Rusije na suverenu europsku državu“. Uz to što su pristali zamrznuti imovinu Putina i njemu važnih suradnika, zatvorili su i zračni prostor ruskim zrakoplovima, osim za humanitarne i diplomatske svrhe.

The New York Times citirao je Michaela Bernstama s Hoover instituta koji kaže: „Ako ljudi vjeruju svojoj valuti, zemlja postoji. Ako ne vjeruju, onda odlazi u dim“. Dodatno je pojasnio kako devizne pričuve Rusije od 640 milijardi dolara nisu u ruskim sefovima, nego se drže u raznim financijskim institucijama u Londonu, Berlinu, Parizu, New Yorku, Tokiju… a Rusi sada mogu samo do dijela te financijske imovine te stoga teoretski više ne mogu stabilizirati svoju valutu. Ako građani i poduzeća više neće moći lako zamjenjivati rublje za konvertibilne valute, povjerenje, na koje se zasniva svaki financijski sustav, bit će slomljeno.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr