Od veljače je posao ‘eksplodirao‘

Rusija je ovog mjeseca dnevno izvozila u Italiju 450 tisuća barela, što je četiri puta više nego u veljači

Dok EU nastoji smisliti kako smanjiti veliku ovisnost o ruskim energentima i raspravlja o uvođenju embargu na rusku naftu, na terenu se zbivaju zanimljivi preokreti te je Italija toliko povećala uvoz ruske sirove nafte da je postala najveći europski pomorski hub za dopremu ruske nafte tankerima, pretekavši na toj poziciju Nizozemsku.

Podaci koje je objavila kompanija Kpler, a prenosi ih Financial Times, pokazuju da je Rusija ovog mjeseca dnevno izvozila u Italiju 450 tisuća barela, što je četiri puta više nego u veljači, te najviše još od 2013. godine, a uglavnom je nafta stizala preko sicilijanske luke Augusta, ali i Trsta.

O čemu se radi? U blizini luke Augusta je rafinerija ISAB koja je u vlasništvu Lukoila te, budući da Lukoil nije pod europskim sankcijama, sada joj doprema povećane količine nafte na preradu. Naime, ta je rafinerija inače dopremala naftu iz različitih izvora, koristeći za financiranje tih transakcija kredite europskih banaka, ali otkako su ti krediti uslijed nametnutih financijskih sankcija zbog rata u Ukrajini postali nedostupni, rafinerija se okrenula ruskoj nafti.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay