Vlada i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije radiena pojednostavlnivanju procedura i sustava upravljanja fondovima EU-a te izmjeni zakonske regulative kako bi se još više ubrzalo objavljivanje natječaja, ugovaranje i provedba projekata, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

Sve se to radi kako bi se povećao broj korisnika sredstava EU-a, a onima koji projekte već provode pružila podrška i potrebne informacije s krajnjim ciljem – što većom iskorištenosti novca EU-a koji nam je na raspolaganju, rekla je Žalac koja je s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem otvorila obrazovno-informativna manifestacija “Tjedan EU fondova”.

Ministrica je navela da je od početka 2017. korisnicima na raspolaganje stavljeno više od 3 milijarde eura iz fondova, što je više od onoga što je bilo raspisano od 2014. do 2016. Vrijednost ugovorenih projekata prijavljenih na natječaje porasla je s 985 milijuna eura, koliko je iznosila potkraj listopada 2016., na 4,3 milijarde eura, čime je ugovoreno oko 40 posto ukupne alokacije od 10,7 milijardi eura, istaknula je Žalac.

Tako je 2017. obilježio rast ugovorenih sredstava, koji je s 9 posto ‘skočio’ na 40 posto, rekla je, dodajući kako je rast zabilježen i kada se govori o isplatama krajnjim korisnicima.

No kada je riječ o ovjerenosti, tj. sredstvima na temelju kojih Europska komisija uplaćuje novac u hrvatski proračun, tu smo na nekih samo 7,5 posto. Ne mogu se ovjeriti projekti ako nisu završeni, objasnila je Žalac, koja očekuje rast do kraja godine zbog projekata koji su završeni, ovjereni i poslani EK.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Shutterstock