Čini li vam se da je čovjekovo tijelo zastarjela tehnologija koju bi trebalo zamijeniti novom? Bit će da ste transhumanist, pobornik ideje da se poboljšanjem tijela, uma i emocija s pomoću tehnologije može postići dugovječnost, ako ne i besmrtnost. Mnogo je takvih u cijelom svijetu. Većina njih već se može nazvati kiborzima

Transhumanisti vjeruju da se čovjek može i mora unaprijediti ili popraviti te je krajnji cilj stvoriti nekakvog Übermenscha, nadčovjeka, tako da mu se unaprijede tjelesne i intelektualne sposobnosti. Temeljna je ideja transhumanizma ​da pripadnici tog pokreta vjeruju u znanstveni i tehnološki napredak koji treba biti stavljen u funkciju čovječanstva da ga unaprijedi toliko da čovjek na kraju postane besmrtan.

Kad smo već spomenuli osjećaje, treba reći da razne vojske već od Drugoga svjetskog rata pokušavaju manipulirati emocijama svojih potrošnih vojnika. Eliminacija straha, primjerice, koja jako pomaže vojniku da izvrši zadatke, postizala se upotrebom velike količine amfetamina, a danas transhumanistički potencijal u vojnim istraživanjima golica maštu raznih generala koji s nestrpljenjem očekuju svoga poboljšanog supervojnika koji će se moći penjati po zidu kao gušter, vidjeti u mraku kao sova i primati suptilne podatke iz okoliša kao šišmiš. Da, zaboravili smo, i biti jak kao medvjed.

Zbog svega toga ideja transhumanizma danas izaziva jednak optimizam, ali i strepnju.

Jedan od onih koji transhumanistički pokret nazivaju prijevarom koja ljude polako vodi u digitalno ropstvo jest profesor David Salinas Flores s Nacionalnog sveučilišta San Marcos u Peruu. On smatra da se iza transhumanizma kriju dvije teme: upotreba tehnoloških implantanata kao oružja protiv građana i sumnja da se provodi mnogo nedopuštenih istraživanja i pokusa na ljudima, posebno u agencijama povezanima s vojskom, kako bi se stvorio već spomenuti supervojnik.

Također misli da ljudi s raznim tehnološkim dodatcima mogu biti špijunirani, da mogu izgubiti privatnost ili da ih se može kontrolirati, pri čemu mogu izgubiti vlastiti identitet i seksualnu narav te postati ljudski robovi u službi transnacionalnih tvrtki i ekonomskih sila.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay