Tradicionalni nekretninski forum u organizaciji strukovnog udruženja Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu je okupio više od 400 predstavnika agencija za posredovanje nekretninama.

Tržište nekretnina u dijelu Hrvatske je zbog povećane potražnje i investicija u odnosu na zadnjih par godina malo živnulo, ali u nekim dijelovima zemlje gotovo je zamrlo i teško je očekivati poboljšanje, ocjena je predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravka Ranilovića s 28. foruma poslovanja nekretninama.

Tradicionalni nekretninski forum u organizaciji strukovnog udruženja Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu je okupio više od 400 predstavnika agencija za posredovanje nekretninama. “Živahnije nego prije, tržište nekretnina vidimo na obali, što je velikim dijelom potaknuto turizmom, no u dijelovima zemlje poput Slavonije, Like, pa i u okolici Zagreba gotovo se ništa ne događa – niti se prodaje, niti kupuje, niti gradi i to je sigurno žalosna situacija za agente iz tih krajeva”, kazao je Ranilović.

Dodao je kako rast potražnje i nešto živahnije tržište nije pratio značajniji rast cijena nekretnina. Ranilović ističe da je tržište po kriteriju cijena obilježeno izrazitim razlikama Zagreba, obale i unutrašnjosti. Stoga, kako je rekao, ne bi trebalo stvarati krivi dojam da je sve “bajno i sjajno” jer u većini zemlje nije, kao što smatra da ne bi trebalo uprosječivati cijene jer to ne daje pravu sliku stanja. “Cijene su u nekim dijelovima zemlje padale niz godina, pa su se sad malo zaustavile, negdje malo porasle, a negdje i dalje padaju i smanjuje se broj transakcija, pogotovo tamo gdje nema značajnije gospodarske aktivnosti”, kazao je Ranilović.

Istaknuo je da u Hrvatskoj već dugo nema viška neprodanih stanova, pogotovo kvalitetnih, kako je to bilo prije deset godina u doba jake krize, što je objasnio porastom investicija i gradnje za ciljane kupce, odnosno prema tržišnoj potražnji. Za poznati problem s neusklađenim zemljišnim knjigama i katastrom kaže da nije veliki problem u praksi kada se nešto kupuje i prodaje, ali da je i dalje velik problem u većim transakcijama i investicijama, jer to usporava procese.

Škripi sa zemljišnim knjigama

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, na konferenciji je ocijenio kako je situacija sa zemljišnim knjigama poražavajuća, te da je od 3.500 katastarskih općina u Hrvatskoj tek 173 je usklađeno, što je oko 3 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr