Za predstojeći vikend Hrvatska bi trebala ostvariti 100-milijunto ovogodišnje noćenje, što je prvi puta u povijesti i 2 do 3 godine ranije nego se očekivalo te je sada najvažnije turistički promet disperzirati izvan ljeta i na kontinent, poručio je ministar turizma Gari Cappelli na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika i predstavnika Vlade u sklopu Dana hrvatskog turizma (DHT).

“Uskoro će u Sabor zakon o pružanju usluga u turizmu koji će otvoriti nove prilike za cjelogodišnji turizam, među kojima i zdravstveni, ali i za investicije. Pokušat ćemo u koordinaciji s poslodavcima i institucijama riješiti problem nedostatka radne snage za iduću godinu, a otvoreni smo i za sve druge konstruktivne razgovore, pa i o PDV-u i potrebi povećanja plaća”, kazao je Cappelli.

O radnoj snazi i nedostatku kvalitetnih kadrova upozorenja je uputio i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, kazavši da politika nije išla u smjeru boljih uvjeta rada i poslovanja i boljih plaća u turizmu.

“Kada bi Vlada shvatila da se poreznim i drugim rastrećenjima turističkim poslodavcima otvara prostor za povećanje plaća pa i više ugovora na neodređeno, možda bi nešto činila. Bez toga, problem s kadrovima neće nestati, kao ni bez novog obrazovanja”, rekao je Andrić.

On je protiv uvoza radne snage, tvrdeći da su domaći radnici najbolji i najisplativiji.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr