Zbog povrede zakona o zaštiti djece podignuta je tužba s odštetnim zahtjevom od 2,5 milijardi funti protiv YouTubea koji, tvrdi se, svjesno cilja najmlađu publiku za prodaju reklama

Iako su posve svjesni britanskih zakona o zaštiti djece na Internetu, te još važeće EU GDPR regulative, prema tužbi podignutoj na sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu, YouTube i matična tvrtka Google svjesno su ciljali vrlo malu djecu u svojoj „ponudi“ oglašivačima zahvaljujući nezakonitom prikupljanju podataka o ovom dijelu svoje publike. Podatke su onda koristili za ciljano prikazivanje oglasa upravo njima, što je izrijekom zakonom zabranjeno.

Ovo je u suprotnosti s prošlogodišnjom nagodbom Googlea i FTC-a u SAD-u koji je naplatio (simboličnu) globu od 170 milijuna dolara zbog sličnih optužbi – povrede Zakona o zaštiti djece na Internetu (COPPA – Children Online Privacy Protection Act). Kako se za pristup YouTubeu ne treba logirati niti dati bilo kakve provjerljive podatke za pristup svim sadržajima, očito je da je servis namijenjen svima koji ga znaju i mogu koristiti.

Tužba je podnesena u ime oko pet milijuna djece Engleske i Walesa i traži odštetu od 100 do 500 funti za svako dijete koje je gledalo bilo koji video na YouTubeu od 25. svibnja 2018. kada je GDPR stupio na snagu u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay