Ovaj bi sustav, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, trebao ubrzati protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.

Split će uskoro, na radost svojih stanovnika i posjetitelja, dobiti jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava koji će pokrivati prometno područje grada Splita. Projekt vrijedan gotovo 12 milijuna eura, realizirat će u partnerstvu King ICT i Ericsson Nikola Tesla. 

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, rekao je kako će ovaj sustav olakšati kretanje, podići razinu sigurnosti u svim vrstama prometa koje koriste građani i posjetitelji, ali i donijeti uštede i u vremenu i u troškovima.

Inteligentni način upravljanja prometom u Splitu prilika je za unaprjeđenje i optimizaciju kvalitete prometa prije negoli se ostvare svi odavno najavljeni, veliki infrastrukturni zahvati koji čekaju više desetljeća, kao što su ulazi u Split, raskrižje na Širini i izlaz iz Gradske luke. Kada završimo s provedbom, imat ćemo alate za upravljanje prometom i pružanje informacija u stvarnom vremenu, a naglašavam i kako ovaj projekt ujedno integrira nekoliko mjera definiranih Planom održive urbane mobilnosti koji za konačni cilj ima povećanje broja putnika u javnog prijevozu, istaknuo je Puljak.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay