Kada se država uključuje putem stambene politike, ona mora pomoći da se ponuda poveća.

Da bi se građanima omogućilo priuštivo stanovanje, prvenstveno je potrebno povećati ponudu stambenih nekretnina na tržištu, istaknuto je u petak na konferenciji Eurotransformacija: “Prva godina eura – Uzlet tržišta nekretnina”, na kojoj se moglo čuti i da je po gradovima 10 do 15 posto stanova prazno.

Navode o nedostatku stanova Uhlir je potkrijepio podacima po kojima se 80-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj u prosjeku godišnje gradilo oko 24 tisuće stanova, a sada to maksimalno godišnje iznosi oko 15 tisuća.

U Zagrebu prazno oko 54 tisuće stanova

Rekao je i da je u 2021. u Hrvatskoj popisano 2,35 milijuna stambenih jedinica, oko sto tisuća više no 2011. godine, a prema preliminarnim podacima, po gradovima je prazno 10 do 15 posto stambenog fonda.

Tako primjerice u Zagrebu od 372,4 tisuće stambenih jedinica, 54,1 tisuća ih je prazna, a u Splitu od njih 81,9 tisuća, prazno ih je 8,6 tisuća, podaci su dobiveni od HEP-a, s obzirom da u njima nema potrošnje električne energije. “To su sve varijable koje jedna stambena politika mora uzeti u obzir”, istaknuo je Uhlir, dodavši da ti stanovi ne služe ničemu, a dio ih je kupljen kao vid ulaganja.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Max Rahubovskiy: https://www.pexels.com/photo/spacious-living-room-of-modern-house-7031618/