Pitanja koja je otvorila Udruga Franak imat će puno širi značaj od tematike kreditiranja u švicarskim francima, istaknuto je na konferenciji “Sudska praksa za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga, uz osvrt na sadašnje poslovanje hrvatskih banaka”, u organizaciji Udruge Franak.

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec je kazao kako se Udruga Franak pokazala vrlo prodornom snagom i kako su pravna pitanja koja je postavljala i koja su se otvarala omogućila Ustavnom sudu da zauzme, unaprijedi i razvije svoja stajališta o nizu načela, jamstava koja naizgled nemaju direktne veze sa samim pitanjem kredita u švicarskim francima, no imat će puno širi značaj za predmete u budućnosti.

Profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Tamar Ćapeta ocijenila je važnim što je u sudsku praksu konačno uplivalo eurosko pravo.

Kazala je kako postoji još jedna potpuno nedotaknuta sudska praksa u raznim aspektima hrvatskog pravnog života koja je izuzetno relevantna, a tiče se sudske interpretacije što znači zahtjev ili načelo djelotvorne sudske zaštite u EU.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: HINA