Udruga poreznih obveznika Lipa u ponedjeljak je pokrenula projekt “Crna knjiga trošenja javnog novca”, čiji je cilj prikupljanje i klasificiranje slučajeva netransparentnog, neopravdanog te nezakonitog trošenja novca poreznih obveznika.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, od danas je za javnost dostupna internetska stranica www.crnaknjiga.hr, na kojoj građani mogu vidjeti primjere dosad prikupljenih slučajeva rasipanja javnog novca te anomimno prijaviti sve njima poznate slučajeve trošenja javnog novca od strane političara.

Izvršni direktor Lipe Zoran Low kazao je da su na ideju za projekt došli želeći prikupiti sve apsurde koji se kontinuirano pojavljuju u javnosti i medijima, odnosno kako se određeni ljudi s političkom odgovornošću na neodgovoran način odnose prema javnim sredstvima. Cilj je stvoriti dokument koji će imati “jaču udarnu moć, jednu ‘iglu'”, kojom se onda može djelovati u javnosti, poručio je.

Projektom će se, osim evidentiranja i dokumentiranja neracionalnog trošenja javnog novca te analize najvažnijih slučajeva, dati i preporuke mjera javnih politika, a svi prikupljeni slučajevi bi se na kraju godine, do kada je i predviđeno trajanje projekta, tiskali u “Crnu knjigu”.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock