Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor predstavila je u petak svoj nacrt plana nagodbe za Agrokor d.d. u kojem među ostalim predlaže restrukturiranje samo tvrtki s negativnim kapitalom, odnosno matice-Agrokora d.d. i Konzuma.

“Predlažemo financijsko restrukturiranje matice – Agrokora d.d. i Konzuma. Imovina vrijedi više nego što se tvrdi, a revidirana financijska izvješća koja su rađena na temelju nominalnih vrijednosti ne mogu biti fer procjena za vrijednost poduzeća za plan nagodbe kakav se radi, kazala je na konferenciji za novinare recenzentica prijedloga nagodbe Mihaela Grubišić Šeba.

“Tvrdimo da u našem planu nagodbe nitko neće izgubiti”, dodala je.

Dodala je kako kako treba restrukturirati samo maticu i Konzum, jer se većina duga odnosi na njih tj. 3,6 milijarde eura na Agrokor i 700 milijuna eura na Konzum.

Prema nacrtu nagodbe koju je predstavila Udruga, neosigurani vjerovnici pretvaraju svoja potraživanja u stopostotnom iznosu, odnosno bez otpisa, u vlasnički udjel i postaju vlasnici vladajućeg društva.

Ovisna društva, pak, otpisala bi svoja potraživanja prema Agrokoru d.d. i jedini kreditori ostali bi roll-up kreditori i razlučni vjerovnici.

Vlasnička glavnica nakon konverzije iznosila bi tri milijarde eura, istaknuto je na konferenciji.

Što se tiče Konzuma, dobavljači bi dug, bez otpisa, pretvorili u vlasnički udio, odnosno postali vlasnici 25 posto Konzuma.

“Nije im interes imati udjel u nizozemskom holdingu, bolje im je imati udjel u Konzumu”, istaknula je Grubišić Šeba.

Vlasnička glavnica, kako je navela, nakon konverzije iznosila bi 400 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: HINA