Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava “Život” pozvala je u utorak Ministarstvo poljoprivrede da iz saborske procedura prijedlog zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), poručujući kako bi bez potrebnih izmjena taj zakon mogao biti “zadnji čavao u lijes OPG-ovima”.
Prijedlog zakon o OPG-ovima Hrvatskoj je nužno potreban, ali su ga radili pravnici, a ne stručnjaci za poljoprivredu koji imaju znanja o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Antun Laslo.

Tajnik Udruge Vladimir Margeta kaže kako je zakonski prijedlog administrativni akt, koji u većem dijelu sadrži samo administrativne odredbe i kazne te niz nelogičnosti, nepravilnosti i neusklađenosti s ostalim zakonima.

Zakon o OPG-ovima trebao bi biti središnji zakon kada je u pitanju hrvatska poljoprivredna proizvodnja i ukazivati na središnju ulogu OPG-ova u razvoju poljoprivrede i očuvanju života na selu, ali ovaj zakonski prijedlog napravljen je samo da bi zadovoljio formu, bez sadržaja i vizije, ustvrdio je Margeta.

Smatra kako je zajednički problem zakonima iz područja poljoprivrede nepostojanje strategije razvoja hrvatske poljoprivrede, odnosno činjenica da ne znamo koliko imamo poljoprivrednog zemljišta, koliko hrane danas proizvodimo i koliko ćemo trebati proizvoditi za 5 ili 10 godina. Stoga se ni iz prijedloga zakona ne može se iščitati gdje će biti OPG-ovi za 5 ili 10 godina i koliko će hrane proizvoditi, rekao je Margeta.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr