Udruge Lipa i Women in Adria te Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) zatražile su u utorak od ministra financija Zdravka Marića izmjene Zakona o doprinosima, uz tvrdnju da su se njihove najave obistinile i da se male tvrtke masovno zatvaraju.

Iz udruženja smatraju da je Zakon o doprinosima, koji je na snazi od 1. siječnja 2019. godine, u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Europske unije, ali i same Hrvatske, te da se izrazito nepovoljno odrazio na poduzetnike početnike, dugoročno na generiranje novih poduzetničkih pothvata, te uplate u proračun.

Lani u studenom udruženja su predstavila rezultate dviju anketa. U jednoj je sudjelovalo 250 računovodstvenih servisa, čiji su klijenti, odnosno tvrtke, konstatirale negativan utjecaj Zakona o doprinosima na njihovo poslovanje, pa je tako 439 trgovačkih društava najavilo da će se zatvoriti, ali i nastaviti poslovanje na neki drugi način, dok će se 442 trgovačka društva zatvoriti i neće nastaviti poslovanje.

Druga anketa provedena je među 225 poduzetnika pogođenih izmjenama navedenog zakona, a 54 posto ih se izjasnilo da će zbog toga odustati od poduzetništva.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay