Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, odmaknuvši se od razine od 62 dolara, nakon što je saudijski prijestolonasljednik tokom vikenda učvrstio poziciju uhićenjima u sklopu borbe protiv korupcije a potporu tržištima pružio je i manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 55,98 dolara.

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman pojačao je kontrolu u zemlji uhićenjem pojedinih članova kraljevske obitelji, te ministara i investitora, uključujući i uglednog milijardera Alwaleed bin Talala, te moćnog šefa nacionalne garde, princa Miteba bin Abdulaha.

Analitičari zasada ne očekuju promjenu saudijske politike potpore cijenama nafte.

Reforme princa Mohammeda uključuju planirano uvrštenje u burzovnu kotaciju dionica pojedinih dijelova državne naftne kompanije Saudi Aramco u sljedećoj godini, a viša cijena nafte po općoj ocjeni pozitivno utječe na tržišnu kapitalizaciju.

“Smatramo da će se Saudijska Arabija pridržavati sporazuma Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača i da će se i dalje fokusirati na smanjenje svjetskih zaliha nafte”, navodi analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr